Kontaktujte nás:

Ludvík Kročák
FORWARD
Tyršova 230
378 16 Lomnice nad Lužnicí

Tel: 384 792 562 - dílna
Tel: 603 185 582
Tel: 603 508 150 - expozice Soběslav
Fax: 384 792 940
e-mail: info@zahradnikrby.czZobrazit na Mapy.cz

Rady a tipy na grilování a správné uzení

Z praxe známe dva druhy grilování

Přímé - na ohni

Přímé grilování je nejpoužívanější a je podobné běžnému pečení. Grilujeme přímo na roštu nebo na jehlách nad ohněm, nad rozžhaveném popelu ze dřeva a nebo na rozpáleném dřevěném uhlí. Tento způsob je dobré používat na drobnější pokrny, které jsou hotovy do 25 minut.
Při tomto grilování můžeme docílit při prudkém žáru krásně křupavé kůžičky na grilovaném mase.

Nepřímé - na pečících tácích či alobalu

Tímto způsobem upravujeme větší kusy masa u kterého je grilovací čas delší než 30 minut.
Nepřímého grilování docílíme například na hliníkových grilovacích tácích nebo tím, že např. kuře na jehly zabalíme do alobalu (aby se zbytečně nevysušovalo) a pečeme 50 - 70minut.
Po odebrání alobalu doděláme do křupava jen kůžičku.

Rady pro správné grilování

  • dbejte na kvalitu grilovaných potravin, na čerstvost masa, zeleniny, ale i marinád
  • dodržujte čistotu v průběhu grilování a pečení
  • nikdy nepoužívejte stejný talíř pro čerstvé i grilované maso
  • dbejte na dostatečné propečení grilovaných pokrmů
  • steaky a bifteky otáčejte pouze jednou, nebudou tolik vysušené a budou štavnatější
  • k otáčení nepoužívejte vidličku, ale grilovací kleště. Při používání vidličky maso propícháte a ztratíte    spoustu štávy.
  • celkový grilovací čas závisí i na okolní teplotě (nezapomínejte na to při zimním grilování)

Vyberte si z nabízeného příslušenství >>

Kdy je maso správně ugrilované

  • drůbež a ryby grilujeme krátce, teplota masa uvnitř postačuje okolo 80°C, kůžička by měla být lesklá a křupavá
  • grilované steaky nechte po grilování pár minut odstát, štáva z masa krásně prostoupí celým steakem a chut bude výrazně lepší
  • v případě zimního období doporučujeme delší dobu grilování
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Další informace Rozumím